Suomalaisten lahjoittamilla vaatteilla merkittäviä ympäristö- ja työllisyysvaikutuksia 

Osa suomalaisten UFF:lle lahjoittamista, lajitelluista vaatteista lähetetään yhteistyöjärjestöjen varainhankinnan avuksi Afrikkaan, jossa vaatteet myydään tukkuasiakkaille. Tutkimukset osoittavat pohjoismaisten käytettyjen vaatteiden uudelleenkäytön Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa tuovan huomattavia ympäristösäästöjä ja luovan jopa kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Vaatevienti luo työpaikkoja sekä kaupan alalla että tekstiilien kunnossapidon ja korjauksen parissa ja luodut työpaikat kehittävät sekä paikallista taloutta että elintasoa. Tutustu Pohjoismaiden ministerineuvoston raporttiin täältä.

Käytetyille vaatteille on suuri kysyntä vähävaraisen väestön keskuudessa: kaikki tarvitsevat hyviä ja kestäviä tuotteita. Suomalaisten lahjoittamat käytetyt vaatteet ovat hyvälaatuisia ja käytettynä ne ovat ostajille edullisia. Monilla malawilaisilla ei ole varaa uusiin vaatteisiin, joten käytetyt vaatteet mahdollistavat laadukkaiden ja kohtuuhintaisten vaatteiden saatavuuden.

UFF:n yhteistyöorganisaatio DAPP Malawi myy käytettyjä vaatteita tarkoituksenaan hankkia varoja, jolla organisaatio toteuttaa sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen hankkeita paikallisesti. Hankkeita ovat muun muassa neljän opettajakoulutuslaitoksen ja ammattiopiston ylläpito ja kehittäminen. Näissä opinahjoissa DAPP Malawi on kouluttanut vuodesta 1995 lähtien yli 10 000 nuorta. DAPP Malawin vaatelajittelussa ja -myynnissä työskentelee yli 300 henkilöä.

Olivia Wayson on mikroyrittäjä, joka ostaa käytettyjä vaatteita DAPP Malawilta. Hän ostaa vaatepaaleja DAPP Malawin tukkumyynnistä ja myy vaatteet vähittäiskaupassa. Olivialle yrittäjyys on mahdollistanut vakituisen tulonlähteen, joka on parantanut hänen ja hänen koko perheensä elintasoa.

Olivia on myynyt käytettyjä vaatteita Blantyressa vuodesta 2010 lähtien ja kertoo: ”Siitä lähtien, kun aloin ostaa paaleja DAPP Malawilta, elämäni on todella kohentunut. Nyt voin lähettää lapseni kouluun ja minun on mahdollista vastata heidän päivittäisiin tarpeisiinsa. Tuen lisäksi myös maaseudulla asuvia vanhempiani”, hän lisää. Olivian kotona on nyt huonekaluja ja myös sähkölaitteita, kuten televisio ja matkapuhelimia.

Tasarahapäivät 8.-20.4.2024

Tasarahapäivillä on odotettavissa jälleen ihania löytöjä tasaisesti alenevinedullisin hinnoin. Lisäämme joka päivä satoja vaatteita myyntiin, jotenvaatevalikoima vaihtuu vauhdikkaasti teemapäivien aikana. UFFille kannattaakinpistäytyä, vaikka joka päivä.

Lue lisää