Kehitysyhteistyö – kestävää ja oikeudenmukaista kehitystä globaalisti
Vaatelahjoitusten avulla kerätyillä varoilla UFF auttaa ihmisiä ja edistää elinikäistä oppimista maailman köyhimpiin kuuluvissa yhteisöissä. Tuemme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista koulutuksen, terveydenhuollon, yhteisökehityksen ja maanviljelijäkoulutuksen kautta. Hankkeillamme haluamme olla mukana rakentamassa kestävää ja oikeudenmukaista kehitystä Afrikassa ja Aasiassa.
Tuemme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.
Tukea elinikäiseen oppimiseen

Koulutus
Koulutus on tehokas tapa vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Se tärkeä työkalu rakennettaessa oikeudenmukaisempaa ja tasapainoisempaa yhteiskuntaa. Koulutus mahdollistaa tuottavan, jatkuvasti oppivan ja luonnon kanssa sopusoinnussa elävän yhteiskunnan.
Kehittämishankkeiden kautta hyvän koulutuksen saanut opettaja toimii opetustyön lisäksi tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden esimerkkinä koko yhteisölle.

Ympäristö
Kaikkein köyhimmät maat kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista eniten. Kaikilla tulisi olla oikeus terveelliseen ja monipuoliseen ruokaan, puhtaaseen juomaveteen ja toimivaan sanitaatioon. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen seurausten torjuminen vaatii yhteistyötä.
UFF edistää ympäristönsuojelua muun muassa tukemalla uusiutuvan energian käyttöä ja maanviljelyshankkeita Afrikassa.

Taloudellinen kehitys
Riittävä toimeentulo tukee kehittyvien yhteisöjen kokonaisvaltaista kehitystä. Maanviljelyshankkeet vahvistavat perheiden taloudellista kehitystä satojen kasvaessa ja viljelylajikkeiden monipuolistuessa.
UFF tukee naisten toimintaryhmiä osana maanviljelyshankkeita sekä nuorten koulutusta mahdollistamalla ammatillisen kouluttautumisen kohdemaissa. Hätäapu puolestaan edistää nopeaa humanitaarista ja taloudellista toipumista hätätilanteissa, kuten luonnonkatastrofin myötä.
Suomen ulkoministeriö tukee neljää vuonna 2025 alkavaa hanketta


Vuosi 2025 alkaa poikkeuksellisen vilkkaasti kehitysyhteistyön osalta. Säätiö valmisteli yhdessä etelän kumppanijärjestöjen DAPP Malawin ja ADPP Mosambikin kanssa yhteensä neljä uutta hankehakemusta, jotka kaikki saivat positiivisen rahoituspäätöksen ulkoministeriöltä. Tammikuussa 2025 käynnistyy kaksi hanketta Malawissa ja kaksi Mosambikissa. Hankkeet jatkuvat vuoden 2028 loppuun.
Malawi: Dowa ja Balaka
Malawin Dowassa toteutettavan perusopetushankkeen tavoitteena on tukea noin 10.000 lapsen koulunkäyntiä kouluttamalla opettajia lasten oikeuksiin ja pedagogiikkaan liittyen. Hankkeen piiriin kuuluu yhteensä 21 koulua ja noin 210 opettajaa. Hanke painottaa erityisesti tyttöjen ja vammaisten lasten mahdollisuutta osallistua perusopetukseen.
Balakan alueella keskitytään maaseudun kyläyhteisöjen toimeentulon ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämiseen. Toteutettava pienviljelyhanke tavoittaa puolestaan arviolta 3000 pienviljelijää ja keskeisenä tavoitteena on siis vähentää köyhyyttä ja parantaa ruokaturvaa.
Mosambik: Namacurra ja Mocuba
Myös Mosambikin uudet hankkeet liittyvät perusopetukseen ja maaseudun kyläyhteisöjen toimeentulon kehittämiseen. Mosambikissa aloittamista helpottaa se, että kohdealueet ovat UFF:lle ja ADPP Mosambikille tuttuja muista meneillään olevista hankkeista.
Perusopetushanke Mosambikin Namacurrassa jatkaa siitä mihin edellinen hanke päättyi, tavoitteena noin 9500 lapsen oppimistulosten parantaminen.
Maaseutuhankeen tavoitteena Mocubassa on tukea noin 4200 pienviljelijän toimeentuloa. Kuten Malawissa, myös Mosambikissa naiset ja vammaiset henkilöt ovat keskeisiä hyödynsaajia.
Yhteistyökumppanina Vammaiskumppanuus ry
Kaikissa neljässä hankkeessa UFF tekee yhteistyötä suomalaisen Vammaiskumppanuus ry -järjestön kanssa, jotta vammaisnäkökulmat tulevat hankkeissa huomioiduiksi.


UFF:n hankkeiden painopisteet ovat koulutuksessa sekä ruokaturvan ja toimeentulon kehittämisessä

Opettajakoulutus
Olemme toiminnan alusta lähtien tukeneet pääasiassa koulutusta edistäviä hankkeita Afrikan maaseutualueilla. Opetuksen laadun parantaminen ja pätevien opettajien saaminen maaseudulle on tärkeää, koska koulutettu väestö suuntaa usein suurimpiin kaupunkeihin.
Maaseudulla työnsä aloittavilla opettajilla on monipuolinen ja haastava toimenkuva, sillä opettajakoulutus sisältää myös yhteisökehitystoimintaa: aikuisille suunnattuja lukutaito-, tietokone- ja yrittäjyyskursseja, esikoulutoimintaa, harrastekerhoja ja terveys- ja hygieniavalistusta. Uusien opettajien kouluttamisen lisäksi opettajaopistot järjestävät täydennyskoulutusta jo virassa toimiville opettajille. Opettajien käyttöön perustetaan myös resurssikeskuksia, joiden varustukseen kuuluu yleensä minikirjasto, internetyhteys, muutama tietokone, televisio, dvd-soitin ja radio.
Rahoitamme vuosittain noin 30 kehitysyhteistyöhanketta eteläisessä Afrikassa ja Aasiassa. Tuemme hankkeita Angolassa, Intiassa, Kongo DR:ssa, Malawissa, Mosambikissa, Namibiassa ja Zimbabwessa. Suomen ulkoministeriö on yhteisrahoittajana muutamassa kehitysyhteistyöhankkeessa.

Perusopetus
Slummilasten koulut Intiassa on perustettu edistämään köyhien lasten koulunkäyntiä. Vähävaraisilla perheillä ei usein ole mahdollisuuksia lähettää lapsia valtion kouluihin, koska lasta ei ole virallisesti rekisteröity tai lapsen työpanoksesta ei ole varaa luopua. Slummikoulujen toiminta on sopeutettu näiden lasten ja perheiden olosuhteisiin. Perusopetuksen lisäksi kouluissa tarjotaan ruoka-apua, terveydenhoitoa ja kursseja vanhemmille. Oppilaiden vanhemmille ja sisaruksille suunnattujen kurssien tavoite on tarjota ammatillista koulutusta.


Opetuksen laadun parantaminen
UFF tukee opetuksen laadun kehittämishankkeita, joiden tavoitteena on perusopetuksen laadun parantaminen maaseudun alakouluissa. Hankkeissa painotetaan monipuolista ja oppilaiden yksilölliset tarpeet huomioivaa opetusta. Painoarvoa annetaan hyviksi havaituille opetusmenetelmille sekä opettajien ammattitaidon päivittämiselle ja ylläpidolle.
Opettajakorkeakoulu
Opettajakorkeakoulu, One World University, on Mosambikissa Maputon läheisyydessä sijaitseva alemman asteen korkeakoulu, josta valmistuneet työskentelevät muun muassa opettajaopistoissa ja kouluttavat uusia ammattitaitoisia opettajia. Korkeakoulu painottaa laajaa yhteiskuntavastuun näkökulmaa, jossa opetusalan ammattilaisilla on laajan pedagogisen osaamisen lisäksi aktiivinen yhteisönkehittäjän rooli.


Ammatillinen koulutus
Ammatillisella kouluksella on tärkeä rooli kehittyvissä maissa. Ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille ammattitaidon saavuttamiseksi tarpeellisia tietoja ja taitoja sekä valmiuksia itsenäiseen ammatinharjoittamiseen. Koulutuksen tavoitteena on lisäksi tukea opiskelijoiden kehitystä vastuuntuntoisiksi ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Ammattikouluissa voi suorittaa maatalous-, rakennus-, hotelli- ja matkailu- tai yhteisönkehitysalan perustutkinnon. Näiden ammattialojen osaajille on tarvetta ja työllistyminen opintojen päätyttyä on todennäköistä. Kaksivuotisen ammatillisen koulutuksen aikana oppilas suorittaa samalla myös 8.–10. luokan perusopinnot. Opintoihin sisältyy teoriaa, käytännön tehtäviä sekä työssäoppimisjakso.
Lastenapu ja yhteisökehitys
Lastenapu auttaa perheitä antamalla hygienia- ja terveysoppia, tiedottamalla koulutuksesta ja sen tärkeydestä sekä kouluttamalla ruokaturvaan, ravintoon ja ympäristönsuojeluun liittyvistä asioista. Lastenapu-ohjelma tekee aktiivisesti työtä malarian, koleran ja HIV/aidsin ehkäisemiseksi. Erityistukea saavat orpolapset ja heidän huoltajansa. Lastenavun esikoulut valmistavat lapsia opiskeluun valtion peruskouluissa. Esikoulut helpottavat merkittävästi lasten koulunaloitusta, parantavat lasten oppimistuloksia ja pienentävät koulupudokkaiden määrää. Lastenapuhankkeet järjestävät myös lukutaito-opetusta aikuisille. Hankkeisiin sisältyvä ruokaturvaohjelma auttaa perheitä valmistautumaan viljelykauteen ja opettaa perheitä perustamaan pieniä vihannespuutarhoja. Ympäristön suojelemiseksi yhteisöjä opastetaan kestävään puunistutukseen ja taimitarhojen perustamiseen.


Viljelijäkoulutus
Maanviljelijöille suunnatut toimintaryhmät, Farmers’ Clubit, tähtäävät maaseudun asukkaiden toimeentulon ja ruokavalion parantamiseen ja aliravitsemuksen vähentämiseen. Hankkeet tarjoavat käytännön tietoa uusista viljelylajikkeista ja -tavoista sekä menetelmistä, joiden avulla satoa saadaan parannettua. Ryhmissä opiskellaan valmistamaan taloudellisia ja luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita sekä rakennetaan komposteja ja kaivoja. Pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää viljelijöiden osaamista siten, että vihannestarhoilta ja pelloilta riittää satoa yli oman tarpeen myös myytäväksi. Viljelijöitä kannustetaan keskinäiseen yhteistyöhön parempien kauppaehtojen saavuttamiseksi ja verkostojen luomiseksi.