VUODEN 2018 TURHAKE ON PIKAMUOTI

Suomen luonnon toimitus on valinnut pikamuodin vuoden 2018 turhakkeeksi lähes 500 ehdokkaan joukosta. Pikamuoti tarkoittaa nopeasti ja halvalla tehtyjä edullisia vaatteita.

Pikamuotiteollisuus tuottaa uusia mallistoja parin kuukauden välein kuluttaen paljon luonnonvaroja ja kuormittaen ympäristöä. Pikamuotivaatteita saatetaan käyttää vain muutamia kertoja ennen sen pois heittämistä.  Vaate­teollisuuden hiilijalanjäljen on laskettu olevan hieman suurempi kuin globaalin lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Liikenne ja logistiikka liittyvät myös pikamuotiin vaatevalmistuksen siirryttyä Aasian maihin.

Kestävän muodin vihjeitä:

  • Muista siivota vaatekaappisi turhista vaatteista
  • Pidä huolta vaatteitesi kunnosta
  • Suosi kestävän muodin myymälöistä kuten UFF
  • Lahjoita käyttökelpoiset ja puhtaat vaatteet vaatekeräykseen

UFF:n ympäristöpalvelu kattaa käytännössä koko Suomen alueen yli 3300 keräysastialla tehden siitä suomalaisille kotitalouksille ja yrityksille helpon ja vastuullisen tavan kierrättää itselle tarpeettomaksi jääneet vaatteet, jalkineet ja kodintekstiilit. Yhdistykselle uudelleenkäyttöön lahjoitetut tekstiilit lajitellaan tarkkaan mahdollisimman korkean jälleenkäyttöasteen saavuttamiseksi. Vuonna 2017 jälleenkäyttöaste oli 96%. Valtaosa lahjoituksista (yli 90 %) uudelleenkäytettiin vähittäis- ja tukkumyynnin kautta.

Yhdistyksen varainhankintamyymälöiden toiminta tukee kierrätyspalvelun lisäksi kuluttajien mahdollisuutta tehdä arkipäivän kestävän kehityksen valintoja ostamalla second hand -vaatteita. Yhdistyksen vuosittain tukemien yli 30 globaalikehitystyöhankkeen tavoitteena on köyhyyden poistaminen keskittymällä koulutuksen, ympäristön kestävän kehityksen ja taloudellisen kehityksen tukemiseen Afrikassa ja Intiassa.

Related Posts