Vaatteet lajitellaan uudelleenkäyttöä varten

Keräämme sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita, asusteita ja kodintekstiilejä. Säätiön lajittelukeskuksissa lahjoitetut vaatteet lajitellaan sesongin ja käyttötarkoituksen mukaan. Tämän jälkeen vaatteet ohjataan joko myymälöissä myytäviksi, tukkumyyntiin tai Afrikkaan yhteistyöjärjestöjen varainhankinnan avuksi. Huonokuntoiset lahjoitukset kierrätetään materiaalina ja jäte ohjataan energianpolttoon.

Vuonna 2019 vaatteista uudelleenkäytettiin sellaisenaan tai materiaalina 94,8 prosenttia

Lahjoitusten jatkokäyttö vuonna 2019

  • Tukkumyynti 83,6 %
  • UFF:n myymälät 4,7 %
  • Materiaalikierrätys 6,5 %
  • Energiajäte 5,2 %

Tekstiilien uudelleenkäyttö tarkoittaa jo käytetyn tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen samaan tarkoitukseen kuin mihin se on alun perin suunniteltu. Sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta paras vaihtoehto, koska se vähentää uusien tekstiilien tuotantoa ja säästää merkittävästi vettä ja kemikaaleja. UFF:n vaatelajittelussa noudatetaan jätelain etusijajärjestystä, joka asettaa jätteen käsittelytoimenpiteet paremmuusjärjestykseen. Tekstiilit tulee ensisijaisesti uudelleenkäyttää sellaisenaan tai materiaalina ja vasta sen jälkeen hyödyntää energiana.

UFF:lle lahjoitetut tekstiilit lajitellaan tarkkaan mahdollisimman korkean uudelleenkäyttöasteen saavuttamiseksi. Vuonna 2019 lahjoitetuille yli 15 miljoonalle kilolle vaatteita saavutettiin 94,8 % uudelleenkäyttöaste. Säätiön ilmastotyön tavoitteena on lahjoitusten uudelleenkäyttöön ohjaaminen vähittäis- ja tukkumyynnin kautta. Säätiö kerää varoja kehitysyhteistyöhön sekä kotimaan ilmastotyöhön vaatemyynnillä.

Suomessa, UFF:n omissa myymälöissä, myydään keräysvaatteiden parhaimmisto. Varainhankintamyymälöiden kautta lahjoituksista uudelleenkäytettiin 4,7 % vuonna 2019. Materiaalina hyödynnettäväksi, esimerkiksi rakennusteollisuudelle räteiksi myytiin 6,5 % vuosittaisesta vaatekeräysmäärästä. 5,2 % hyödynnettiin energiantuotannossa jätteenpolttolaitoksella.

UFF:n vaatekeräysmäärästä suurin osa ohjataan uudelleenkäyttöön tukkumyynnin kautta. Tukkuasiakkaita organisaatiolla on paitsi Suomessa, myös esimerkiksi Baltian maissa sekä Venäjällä. Vuonna 2019 lahjoitusten valtaosa, 83,6 % uudelleenkäytettiin tukkumyynnin kautta. Sekä tukku- että vähittäismyynnin tuotto ohjataan ilmasto- ja globaalikehitystyöhön.

Suurimpien tukkuasiakkaiden lajittelukeskuksissa vaatteiden uudelleenkäyttöastetta seurataan. Esimerkiksi UFF:n suurimmalla tukkuasiakkaalla Baltiassa on käytetyillä vaatteilla korkea 95% uudelleenkäyttöaste sellaisenaan tai materiaalina.

Kierrätetyn tuotteen ostaminen on kestävää kehitystä tukeva valinta. UFF:n myymälät tarjoavat kuluttajalle kestävän ja ekologisen vaihtoehdon sekä tuotteita yksilölliseen tyyliin. Vaatevalikoima koostuu laadukkaista, ajanmukaisista vaatteista ja vintage-löydöistä. Valitsemalla UFF:n ostopaikakseen asiakas tukee kestävää kehitystä, ympäristötyötä ja työllisyyttä Suomessa sekä globaalikehitystyötä Afrikassa ja Aasiassa.

Jokainen uudelleenkäytetty vaate vähentää jätteen määrää, energian ja veden kulutusta, hiilidioksidipäästöjä sekä haitallisten kemikaalien määrää. Yksi uudelleenkäyttöön kierrätetty puuvillainen t-paita säästää noin 2800 litraa vettä, 7 kg hiilidioksidipäästöjä ja 500 grammaa torjunta-aineita. Luonnonvarojen kestävä käyttö hillitsee ilmastonmuutosta, jonka haittavaikutukset koskettavat erityisesti köyhimpien maiden ihmisiä.

Myymälöiden vaatevalikoista löytyy tuotteita koko perheelle. Valikoima vaihtuu useita kertoja vuodessa sesongin mukaisesti.

Vuosittaisesta keräysmäärästä noin 6 % lajiteltuja, käyttökuntoisia vaatteita lähetetään yhteistyöjärjestöjen varainhankinnan avuksi Afrikkaan. Afrikassa vaatteet myydään pääosin tukkuasiakkaille. Paikalliset hyväntekeväisyysjärjestöt tukevat käytettyjen vaatteiden myynnista saaduilla tuotoilla useita perus- ja ammattikoulutuksellisia kehitysyhteistyöhankkeita. Tukkuasiakkaat puolestaan myyvät vaatteet paikallisilla toreilla ja käyttävät myyntituoton esimerkiksi lastensa koulutukseen. Pienyrittäjät työllistävät usein itsensä lisäksi myös kaksi–kolme muuta henkilöä.

Tutkimukset osoittavat pohjoismaisten käytettyjen vaatteiden uudelleenkäytön Afrikan maissa tuovan huomattavia ympäristösäästöjä ja luovan tuhansia työpaikkoja. Käytetyt vaatteet luovat työpaikkoja sekä kaupan alalla että tekstiilien kunnossapidon ja korjauksen parissa. Luodut työpaikat kehittävät sekä paikallista taloutta että elintasoa. Tutustu Pohjoismaiden ministerineuvoston raporttiin täältä.

Käytetyille vaatteille on suuri kysyntä vähävaraisen väestön keskuudessa: kaikki tarvitsevat hyviä ja kestäviä tuotteita. Suomalaisten lahjoittamat käytetyt vaatteet ovat hyvälaatuisia ja käytettynä ne ovat ostajille edullisia, joten ihmisillä on varaa niihin.

Katso Yle Areenalta video Minne hylätyt vaatteet viedään?