Maailman AIDS-päivä 1.12.2018

Maailman AIDS-päivää vietetään lauantaina 1.12.2018. HIV on  krooninen sairaus, jota voidaan hoitaa eikä se lyhennä eliniän ennustetta. Lääkityksen avulla HIV:n kanssa voi elää oireetonta elämää, mutta sitä sairastaviin ihmisiin kohdistuvat asenteet eivät kuitenkaan ole muuttuneet hoidon kehittymisen myötä. Maailman AIDS-päivä on mahdollisuus vaikuttaa yleisiin asenteisiin, lisätä oikeaa ja ajankohtaista tietoa HIV:stä ja taistella sairauteen kohdistuvaa stigmaa vastaan.

Viime vuosina julkaistut Euroopan laajuiset tutkimukset ovat vahvistaneet, että HIV-lääkitys on tarpeeksi tehokas estämään tartunnan myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. HIV on siis hoidettavissa oleva sairaus – tärkeintä on saada tieto omasta tartunnasta. HIV-testissä kannattaa käydä, jos on ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa. Testin tulos on luotettava, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

Suomessa HIV-tartuntojen määrä on pysynyt maailman alhaisimmalla tasolla viranomaisten, julkisen terveydenhuollon ja järjestöjen hyvällä yhteistyöllä. Suomi on menestynyt erinomaisesti HIV-tartuntojen ennaltaehkäisytyössä myös kehitysmaissa esimerkiksi UFF:n tukemien yhteisön kehityshankkeiden kautta. HIV/AIDS-ohjelmat tarjoavat tietoa sukupuoliteitse tarttuvien sairauksien ennaltaehkäisystä ja diagnosoinnista. Lisäksi ohjelma tuottaa testaus-ja neuvontapalveluita sekä ohjaa hoitoon.

Lue lisää aiheesta www.worldaidsday.org.

Related Posts