Vaatteet lajitellaan uudelleenkäyttöä varten

Keräämme sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita, asusteita ja kodintekstiilejä. Klaukkalan lajittelukeskuksessa lahjoitetut vaatteet lajitellaan sesongin ja käyttötarkoituksen mukaan. Tämän jälkeen vaatteet ohjataan joko myymälöissä myytäviksi, tukkumyyntiin tai Afrikkaan yhteistyöjärjestöjen varainhankinnan avuksi. Lumppu kierrätetään materiaalina ja jäte ohjataan energianpolttoon.

Vuonna 2016 vaatteista uudelleenkäytettiin 97 prosenttia

97%

Vaatteiden uudelleenkäyttö vuonna 2016

  • Varainhankinta: tukkumyynti
  • Varainhankinta: UFF:n myymälät
  • Lajiteltu vaate Afrikkaan
  • Lumppu materiaalikierrätykseen
  • Jäte energiapolttoon

Tekstiilien uudelleenkäyttö tarkoittaa tekstiilin käyttämistä uudelleen samaan tarkoitukseen, johon se on alun perin suunniteltu. Sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta paras vaihtoehto, koska se vähentää uusien tekstiilien tuotantoa ja säästää merkittävästi vettä ja kemikaaleja. UFF:n vaatelajittelussa noudatetaan jätelain etusijajärjestystä, joka asettaa jätteen käsittelytoimenpiteet paremmuusjärjestykseen. Tekstiilit tulee ensisijaisesti uudelleenkäyttää ja vasta sen jälkeen hyödyntää energiana.

UFF:n vaatekeräysmäärästä suurin osa ohjataan uudelleenkäyttöön tukkumyynnin kautta. Tukkuasiakkaita yhdistyksellä on paitsi Suomessa, myös Baltian maista sekä Venäjältä. Suomessa, UFF:n omissa myymälöissä, myydään keräysvaatteiden parhaimmisto. Materiaaliksi, esimerkiksi rakennusteollisuudelle räteiksi myydään noin viisi prosenttia vuosittaisesta vaatekeräysmäärästä. Jätteen määrä on noin neljä prosenttia. Sekä tukku- että vähittäismyynnin tuotto ohjataan globaalikehitystyöhön.

Osa lajitelluista, käyttökuntoisista, vaatteista lähetetään yhteistyöjärjestöjen varainhankinnan avuksi Afrikkaan. Afrikassa vaatteet myydään pääosin tukkuasiakkaille. Myyntituotolla järjestöt rahoittavat sosiaali- ja koulutusalan kehityshankkeita. Tukkuasiakkaat puolestaan myyvät vaatteet paikallisilla toreilla ja käyttävät myyntituoton esimerkiksi lastensa koulutukseen. Pienyrittäjät työllistävät usein itsensä lisäksi myös kaksi–kolme muuta henkilöä.